top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Isfugl – en lynrask fargeklatt

For noen år siden ble jeg oppmerksom på at Isfuglen hadde begynt å hekke i Norge.

I Sandvika like utenfor Oslo var det observert Isfugl, og mange hadde klart å fotografere den. Jeg ble veldig interessert, og var i Sandvika flere ganger. Fuglene var ikke så vanskelig å finne, men de var desto vanskeligere å fotografere, da det i stor grad var nødvendig å sitte på god avstand. Selv med 600 mm og hard cropping ble ikke resultatene det jeg ønsket meg.


Siden den gang har jeg ønsket å kunne få til noen bedre bilder av denne fargeklatten av en fugl, og jeg har sett etter bedre muligheter. Både Danmark, Nederland og Skottland har pekt seg ut som aktuelle reisemål. Etter litt leting fant jeg frem til at Skottland hadde en flott destinasjon for min interesse, og ikke minst som en tur som også skulle gjøre det hele aktuelt for kona å delta på. Så da lå det an til en rundtur med både storbyferie, landeveisrangling og dager i fotoskjul. En helt grei kombinasjon for min del, da dette gir flotte opplevelser og fotomuligheter av annet enn bare natur også.



I forberedelsene hadde jeg veldig god nytte av appen Locationscout. Appen gir flott mulighet til å se aktuelle fotodestinasjoner. Med søkefunksjon og kart som grunnlag for aktuelle fotopunkter, så et det en lek å planlegge en tur innom aktuelle steder. Ellers er jo Skottland er et land som er berømt for sin storslått natur, majestetiske fjell, og rikt dyreliv.


Isfuglen er bare en av mange aktuelle arter å fotografere i dette landet. Denne lille, fargerike fuglen har fanget oppmerksomheten til naturfotografer fra hele verden. Å fotografere den i sitt naturlige habitat er utfordrende, men også slik vi ønsker å fotografere den.

Isfuglen er kjent for sine strålende farger - en kombinasjon av lysende oransje, koboltblått og hvitt - som gjør den til en levende skapning som skinner i landskapet. Den trives langs elvebredder, innsjøer og bekker, der den jakter på små fisk og insekter.



Fotografering av isfuglen krever riktig utstyr og forberedelser. Et kamera med en rask lukkerhastighet er viktig for å fryse fuglens raske bevegelser når den stuper og dykker ned i vannet etter byttet sitt. Et teleobjektiv vil også være nødvendig for å få nærbilder uten å forstyrre fuglen. Et stativ er nyttig for å oppnå stabile bilder, spesielt i svakt lys. Grå dager, og selv skygge på lyse dager gjør det krevende med lukkerhastighet på over 1/3000 sek.

Når det gjelder kamuflasje, er det avgjørende å smelte inn i omgivelsene. Isfuglen er sky og skvetter ved bevegelser i skjulet. Den beste tilnærmingen vil være å sikre seg en lokasjon hvor det er forberedt med et fotoskjul. Slike finnes flere steder, og jeg besøkte Scottish Photography Hide når jeg besøkte Kirkudbright sør i Skottland.


Fotografering av isfugler kan være tidkrevende. Imidlertid blir all ventingen og tålmodigheten belønnet når isfuglen endelig kommer og viser seg i all sin prakt.

Fotografering av isfuglen i Skottland kan skje hele året, og i juli som jeg var der var det rikt med fugl og godt lys. I vintermånedene kan kaldt vær og korte dager gjøre det mer krevende å fotografere disse fuglene. Derimot kan sommeren gi lengre dagslys og mer aktivitet, men samtidig kan vegetasjonen gjøre det vanskeligere å få øye på dem.



I sin naturlige prakt og i flukt over de skotske vannene representerer isfuglen et symbol på den utrolige naturen Skottland har å by på. Fotografering av denne skjønnheten er en unik mulighet til å fange naturens juveler i all deres prakt og dele dem med verden. Så neste gang du besøker Skottland, sørg for å ta med kameraet ditt og utforske muligheten for å fange øyeblikket når en isfugl svever over vannet - det kan bli en minneverdig opplevelse du aldri vil glemme.


For meg blir turen stående som en av mine beste, for Skottland hadde mer å by på, men mer om det i annen artikkel.


God tur!

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page