top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Å gjøre de små ting store - makrofotografering

Hvorfor reise land og strand rundt for å fotografere fjord, fjell og store dyr. En unik verden ligger rett rundt oss til enhver tid, og den kan vi fange med litt kunnskap om makrofotografering. Denne delen av verden er også så uendelig vakker, og har et fargespekter som er fantastisk.


Av: Henning Harsem

Med makrofotografering åpnes en helt ny verden. Mulighetene i de små ting er uendelige. Makrofotografering handler egentlig om å gjøre de små ting store. Små ting som blomster, insekter, amfibier og detaljer i noe større. Å vise denne delen av verden i en forstørret versjon får ofte stor oppmerksomhet, for dette er noe vi sjelden ser. Å presentere et insekt som veggbilde på en meters størrelse vil få de fleste til å stoppe og bli nysgjerrige. Og da har jo vi som fotografer oppnådd noe av det vi ønsker – oppmerksomhet om bildene våre.



Makroobjektivet har en svært kort nærgrense, altså avstanden fra det du fotograferer til sensoren i kameraet. Formålet er å komme så nær at vi også kan forstørre det vi fotograferer. Det er da man kan lage disse fantastiske bildene av «monsterinsekter» som du sikkert har sett. Et makroobjektiv kommer gjerne med brennvidde fra 50 til 100 mm, men finnes også i mer ekstreme versjoner.


I makrofotografering ønsker man å oppnå en forstørrende effekt. For å forstå dette så må man se litt mer på hvordan man oppgir dette. Et forhold 1:1 betyr at motivet som fotograferes blir like stort på sensoren i ditt kamera som det er i virkeligheten. Med utgangspunkt i en fullformatssensor på 24x36 mm vil en veps blir svært stor om den legges rett på sensor. Et forhold 1:1 gir derfor en opplevd sterk forstørrelse mot andre objektiver som kun vil klare å fokusere på lengre avstand, slik at motivet blir lang mindre på sensor. For deg som vil ta dette helt ut, finnes det objektiver som forstørrer mange ganger, og da kan du tenke deg detaljene på vepsen som kommer med.


Valg av kamera

Et hvert kamera som har løse objektiver kan benyttes til makrofotografering. Det er likevel slik at moderne kamera med bakskjerm gir noen klare fordeler i bruk. Det er også noen andre moderne løsninger som gir litt fordeler, men som på ingen måte er noen forutsetning. Mer om det senere.


Alternativer til makroobjektiv

Nå er det jo ikke slik at man trenger et makroobjektiv, for det finnes flere løsninger. Mellomringer og nærfilter kan være alternativer, men så langt mener jeg ut fra min erfaring at mellomringer kan fungere godt, men at nærfilter ikke blir fullverdige erstatninger for et godt objektiv.

Mellomringer er en forlengelse av innfestningen av objektivet til kameraet, og halverer nærgrensen for hver gang dette dobler brennvidden på objektivet som settes på. De er relativt rimelige, og kan lett kjøpes til hvilket kamera som helst på ebay eller i din nærmeste fotobutikk.

Nærfilter skrus gjerne på foran objektivet, og har ut fra min erfaring så stor fordreining og redusert skarphet at jeg ikke vil anbefale dette. Da blir ikke foto noe gøy – vi vil jo ha gode resultater.


Dybdeskarphet

Makroobjektiver gir svært kort dybdeskaphet. Noen ganger godt under en millimeter. Da er du helt nødt til å bruke mulighetene med å benytte høye blendertall. Alternativet til dette er å stacke bilder. Altså å fotografere det samme bildet mange ganger med ulikt fokuspunkt, for så å sette de sammen i etterkant. Dette er en veldig vanlig metode, men du er avhengig av at motiver står stille, og at kameraet står stille på et stativ. Vanskeligere blir det når man fotograferer insekter etc. som like gjerne beveger seg eller flyr unna. Da vil du gjerne ha en så stor dybdeskaphet at endelig resultat tas med en eksponering. I de tilfellene vil du ha behov for kunstig lys.



Blitz

Om du bruker høye blendtall mister du selvfølgelig mye lys, og kan ha god nytte av ekstra lys som blitz eller reflektor. En normal toppmontert blitz treffer normalt for høyt med sin lyskjegle når man har motivet rett foran objektivet, så her trenger du enten en løs blitz eller en reflektor på toppen av blitzen slik at lyset kommer ned på motivet. Gode alternativer for å løse dette er toppmontert reflektor, eller en softboks som monteres direkte på blitzen.


Fokus

Autofokus er mulig å benytte til makrofotografering, men vil i grunn bare fungere godt om du velger følge- og punktfokus. På den måten sikrer du at fokus forblir der du ønsker. Du ønsker jo selv å bestemme hvor fokus skal være, og at det skal være akkurat der selv om du ikke holder kameraet helt stille.

Alternativet er å benytte manuell fokus, men om du da samtidig håndholder, så vil det korte fokusområdet blir utfordrende. For de tilfellene hvor man har et så kort og krevende fokusområde, så er alternativet og bevisst bevege kameraet frem og tilbake, og trykke utløser når fokus er skarpt. En bevisst bevegelse vil være lettere å beregne enn skjelvingen som oppstår når du forsøker å holde rolig. Et stativ vil i disse tilfellene være uvurderlig. Ved bruk at stativ vil avstanden til motivet også bli stabil, og du vil kunne benytte deg av kameraets fokusforstørrelse. Det vil si at man får forstørret området man fokuserer på, for å sikre at man fokuserer helt skarpt. Dette er svært nyttig i makrofotografering.


Kameraoppsett

Det er selvfølgelig fullt mulig å benytte alle programvalg på kameraet for makrofotografering, men det er likevel slik at noen innstillinger gir bedre utgangspunkt for å lykkes enn andre. Derfor vil jeg anbefale at du prøver å sette kameraet på manuelt oppsett med følgende innstillinger. Lukkertid 1/200, blender f/5.6 – f/11, Iso 100-200.


En slik innstilling er avhengig av mye lys, og bruk av blitz blir for det meste nødvendig om du ikke fotograferer i godt dagslys. For blitz vil jeg også anbefale manuelt oppsett, da det er denne som nå i stor grad vil bestemme eksponeringen. Du må gjerne variere med blender, men en normalt sterk blitz bør settes til manuell, og 1/8 – 1/32. Her bør du ta noen testbilder for å sikre rett eksponering.


Det er jo bare å trå til å prøve. Med noen siste tips på veien så er du klar for å legge ut i en ny makroverden.


Noen tips om makrofotografering

1. Bruk manuelt oppsett av kamera. Se forslag til oppsett over.

2. Bruk et stativ – det gir deg bedre kontroll på avstand og sikrer at du får rett fokus.

3. Bruk blitz eller reflektor – du vil trenge mye lys, og blitz er svært nyttig.

4. Sprayflaske med vann – dette vil skape flotte perler som gir ekstra effekt.

5. Papir i farger – skap din egen bakgrunn med papir i ulike farger.


Lykke til!




22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page