top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Bli kjent med filter

For at du skal kunne skape de helt spesielle bildene, bildene som andre ikke helt forstår hvordan du har tatt, så er filter en av måtene å lykkes på. Å forstå bruk av filter, er derfor ganske avgjørende for flere grener innen fotografi, og landskapsfotografering er en av disse.


Det er noen som mener at all bruk av filter og etterarbeid er «juks». – bildet må gjenskape virkeligheten. Da blir jeg fristet til å svare – lykke til med å lykkes som fotograf, for uten lange lukkertider og justering av lys, så blir det ikke mye frihet som fotograf igjen. Det er jo akkurat det vi gjør med eksponeringen i kamera også, i stor grad. Må også si det, at jeg tenker at de som kritiserer både filter- og blitzbruk, ofte gjør det fordi de selv ikke behersker teknikken. Men dem om det. Vi får alle ha vår tilnærming, og min er at jo mer kunnskap, jo morsommere er det med foto, og jo bedre bilder kan jeg skape. Følger du meg på det, så vil du like det som kommer, for det vil ta deg godt inn i en verden som kan løfte dine fotografier mange hakk.


Fordelene med filter Den aller største fordelen med bruk av filter, må være at du får så mye større mulighetsrom å uttrykke deg gjennom. Og på den måten kan bli enda mer kreativ.

For å komme med et eksempel. Hva skulle man gjort på dagtid uten ND10 – eller Big Stopper om du vil, når du vil eksponere mer enn ett sekund. Eneste muligheten da, er å vente på akkurat sola går ned, og skaper det lyset som gir deg den eksponeringstiden du venter på. Med filter, kan du tilnærme deg dette i grunn når du vil på dagen.

Med filter kan man også forsterke allerede eksisterende lys og farger, og det gir samtidig en god følelse av å ha dette direkte på brikka, og ikke måtte gjøre dette i etterkant. Ikke det, jeg opplever også det som helt greit i dagens tekniske tilnærming til fotografi, men det er noe med følelsen av å gjøre det i kamera, med bruk av filter. Det blir en enda mer «ekte» følelse da. Samtidig er det gøy å fotografere med filter, fordi du blir så mye mer oppmerksom på resultatet du skaper der og da. Ikke sjelden går det både en halv og hel time for å lykkes med akkurat det bildet man ønsker å få til.

Ved bruk av filter kan du oppnå uttrykk du ellers ikke kan oppnå. I så fall svært krevende å oppnå i etterarbeidet, og så mye morsommere å få til i kamera. Filtre kan korrigere lys, justere farge, ta bort skinn, og skape spennende effekter.



Filtertyper

Det som nok holder tilbake de fleste fra å benytte filter, er at det finnes et hav å velge i. Ikke helt å ta inn over seg med det første, men med litt sortering, så er det likevel ikke så uoversiktelig. Så her kommer et forsøk på å utrede dette på en kortfattet måte. Aller først kan vi starte med at uansett hvilken av filterkategoriene du velger under, så finnes de i ulike varianter. Noen monteres rett på objektivets gjenger i forkant, og er av den grunn avhengig av å være i rett diameter. Med flere objektiver og ønske om å kombinere bruken, så kan de bli dyrt om du har flere objektiver. Derfor har flere leverandører laget sett med løse filtre, som kan anvendes på ulike objektiver. En løsning som nok er å anbefale om du ønsker å aktivt bruke filtre.



Klarfilter – UV-filter

Noen vil nok reagere på at jeg tar disse inn i en kategori, men i praktisk bruk blir det ofte slik. Hensikten med filtrene er i grunn bare å beskytte objektivets eget glass. I noen tilfeller er disse filtrene, på samme måte som fremste glass på objektivene, satt inn med en coating (belegg) som reduserer skinn. UV-filtrene reduserer også UV-stålenes inntrengning i objektivet, og har en viss reduserende effekt på slør fra sollys. Jeg vil hevde at effekten er marginal, og da står vi kun igjen med ønsket om å beskytte objektivets eget frontglass.


Neutral Density (ND) - Gråfilter

ND-filtre reduserer lyset inn i kameraet og påvirker eksponeringen på en måte som gjør at du må benytte lengre lukkertider, større blenderåpning, eller høyere ISO. For min del handler det oftest om å øke muligheten til lengre lukkertid, når lyset ellers er for sterkt til å oppnå ønsket eksponeringstid. Filtrene har ulik grad av lysgjennomgang, noe som angis ved filterets nummer, jo høyere nummer, jo mindre lys slippes inn. Prinsippet er at filtrene angis med antall stop, og om det er angitt med 1 stop, så kan du doble din lukkertid.

Og altså om det er angitt med 10 stop, så kan du forlenge lukkertiden med 10 stop. Alternativt redusere blenderåpning

et ND 10-stop filter oppnå samme eksponering på 10 sekunder. Men det gjør jo noe enormt med uttrykket som skapes, og det er jo det vi ønsker. Om du frykter at du må regne dette ut hver gang, så slapp av. Det finnes en app for sånt, og jeg anbefaler «Long Exposure Calulator», enkel og grei, og ikke noe annet samtidig. Helt gratis også.

På bildet av Kannesteinen her, er det benyttet ND 6 stop, og lukkertiden er 20 sekunder.


Gradert ND-filtre

Dette er i utgangspunktet ikke noe annet enn et ND-filter, men kun med blendingsfunksjon i deler av området. Normalt i øverste del av filteret, for å ta ned lyset i himmel og solnedganger, og dermed løfte frem forgrunnen bedre. Filtrene finnes også med graderingen fra senter av filter og ut, og motsatt. Filtrene finnes også med farge, og bidrar da også til å løfte frem ønsket fargetone ytterligere.


Praktisk bruk:

Graderte ND-filtre er svært vanlig i landskapsfotografering. Filtret skal da bidra til å balansere eksponeringen i hele bildet, eller å fremheve den den delen av bildet man ønsker oppmerksomheten på. Mulighetene er mange, og det er fullt mulig å benytte disse filtrene med større kreativitet enn det, og flere benytter de til både portrettfotografering og produktfoto.


Polarisasjonsfilter

Polarisasjonsfilteret vil kun slippe gjennom lys som kommer fra en bestemt retning. Det bidrar til å fjerne uønsket lys og refleksjoner fra for eksempel vannflater. Filterets egenskaper bidrar også til å forsterke fargene og øke kontraster. Det er særlig flater som himmel, vann og vekster som man vi se effekten på. Skulle du kun ha ett filter, så bør det være et polarisasjonsfilter. Da til det siste viktige poenget med polarisasjonsfiltre, de kommer i to kategorier; linjere og sirkulære. Uten å forklare dette mer, gå for sirkulært polarisasjonsfilter om du ønsker å anskaffe dette.


Praktisk bruk:

Igjen er det nok landskapsfotografene som er de hyppigste brukerne av denne filtertypen, men jeg tror nok de fleste hobbyfotografer også har gitt dette er forsøk. Det kan skapes spennende bilder med polarisasjonsfilter og vann, og det er fullt mulig å ta bort refleksjonene i vannet slik at man ser ned i vannet.


Makrofilter

I noen tilfeller ønsker vi å komme tett på motivet. Med en makrolinse forkortes avstanden som objektivet kan fokusere skarpt. Det gir oss muligheten til å få gode bilder av små gjenstander eller dyr. Du har sikkert sett bilder av fluer og edderkopper tett på. Her som i de andre kategorienen finner muligheter i alle prisklasser. De rimeligste gir stor grad av forvrengning (kromatisk abberasjon). Det er derfor å anbefale å gå for filtrene som motvirker dette. Min erfaring med disse filtrene er at det nok vil være bedre å gå for et godt makroobjektiv, men det er absolutt greit å prøve.


Effektfilter

Den siste kategorien jeg tenkte å skrive om denne gangen er effektfiltre. Her er det mye å velge i. Det er nesten slik at alt annet går inn i denne kategorien, men noen grupperinger er det jo her også.


Den mest aktuell her er fargefiltre. Filtre med hensikt å justere lyset i ønsket retning av farge. Dette kan lage spennende variasjoner i mange situasjoner, og i grunn bare opp til egen kreativitet.

Ellers kan det uten nærmere forklaring nevnes, diffusjonsfilter, stjernefilter, etc. Her får du bare utforske mulighetene, for de er for store til å omtale spesielt. Jeg anbefaler å se på utvalget hos bhphotovideo.com.


Tips for å komme i gang

Når du nå først skal kjøpe deg et filter, så velg kvalitet. Ikke kjøp det billigste filteret og monter det på ditt dyre objektiv. Er du sikker på at du får bruk for dette over tid, så ville jeg gått for et ordentlig filter-kit fra en av de anerkjente produsentene. Nisi, Kase og Lee kan jeg nevne, fordi jeg har litt fra dem alle sammen.

Om du ønsker å anvende ND-filter og lange lukkertider, så er du helt avhengig av et godt stativ også, og gjerne en fjernutløser. Du må gjerne bruke utsatt lukker, men jeg trives med knappen i hånda.


Lykke til med filterfotograferingen da!


Foto H2

9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page