top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Runde - et eldorado

Endelig skulle det bli min tur til å oppleve dette så populære og mye fotograferte stedet. Nå er det jo ikke stedet i seg selv, selv om det er spektakulært nok, men fuglelivet som er grunnen til at jeg har tatt turen til Runde en av dagene i ferien. Turen i bil fra Ulsteinvik gikk fint, og det er en opplevelse å kjøre her ute blant holmene. Endelig fremme var det godt tilrettelagt med parkering, og selv om dette var mitt i ferietiden i juli, så var det godt med plass på parkeringsplassen på øyas nordside..
Runde har over 50.000 hekkende sjøfugl, som klamrer seg fast i de stupbratte fjellveggene. Det er observert mer enn 230 fuglearter i området, med store kolonier av havsuler, krykkjer og lundefugl. Fuglelivet på Runde er på det travleste i hekkeperioden fra mai til begynnelsen av august, men noen fugler holder til her året rundt.


På min tur er jeg spesielt interessert i lundefuglen, og går rett til Lundeura på øyas vestside. Ura er relativt lett tilgjengelig, selv om det er greit å ta seg litt for på den siste delen av turen. Her er det bratt og steinete, men fortsatt greit fremkommelig.Vel fremme i god tid før anbefalt tid sånn i 20-tiden, så har allerede fuglene begynt å komme inn fra havet. Noen har med seg fisk i nebbet, og drømmen er jo å få et flott bilde av flygende Lunde med fisk i nebbet. Men den drømmen skal vise seg å bli mer krevende enn som så. Lundefuglen er liten og kompakt, og har vinger som et jagerfly. Fuglene kommer derfor stort sett i stor fart når de er på fotoavstand, og fokusmotoren går varm i forsøket på å følge fuglene i flukt. Ny taktikk velges, og jeg setter et fast fokuspunkt der jeg ser fuglene ofte passerer. I neste runde er det bare å fylle buffern i håp om at et av bildene kommer i fokusområdet.Plutselig er himmelen tom for fugl, og en større skygge kommer sigende bakgra. Havørna har kommet, og i klørne har den en Lunde. Ikke rart at de andre skygget banen, for like bak kommer det flere. I alt 5 havørn svever over ura, og kun de dristigste av lundefuglene er i lufta.

Havørnene siger av gårde, og lufta fylles igjen av lundefugl som søker til hulene i ura. noen stuper rett inn, og blir borte. Andre bruker etter hver litt mer tid utenfor, og gir meg akkurat den tid jeg trenger for å fokusere og trekke av. Endelig begynner selvtilliten å øke etter en periode med mye bom på flygende fugl.

Plutselig setter en lunde seg bare 2 meter fra, og poserer villig. Da kjenner jeg at fotogleden vokser, og slutter faktisk å fotografere før fru lunde tar til vingene.Ut over kvelden kommer mulighetene på løpende bånd, og jeg slipper til flere ivrige fotografer ved avsperringen ned i ura. På det meste var det nok 50 - 60 personer på stedet samtidig, men mange bare for å se.


På gåturen tilbake til bilden er jeg godt fornøyd med resultatene, og kjenner at til Runde skal jeg igjen. Det er så ufattelig mye mer å fotografere her, og store deler av fuglelivet finnes andre steder på øya. Dette stedet fortjener mye mer enn en ettermiddag og kveld, som var satt av denne gangen. Neste gang blir det overnatting i området, og fokus på flere av koloniene som finnes.


Runde leverer, så jeg anbefaler en tur på det varmeste.12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page