top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Nyt våren - med google

Å ta vare på naturen og mangfoldet er egentlig veldig enkelt, men akk så vanskelig i en tid hvor stadig færre kan skille mellom flere enn 3 ulike tresorter uten å google. Tar du utfordringen?

Av: Henning Harsem

Våren er her – naturen våkner til liv og nytt liv kommer til verden. Akkurat nå, ja kanskje akkurat nå, så fødes det nytt liv i skogen. I hule trær og reir ligger det fugler og ruger. I skogbunnen under en busk eller noen bregner ligger rådyr og elg og føder. Under noen steiner ligger orm og firfisler, og i dammen er det yrende liv med rumpetroll. Det er tiden hvor naturen fornyer seg, og legger grunnen for fremtidens artsmangfold. Det er tiden hvor naturen i størst mulig grad bør få lov til å være i fred, slik at mangfoldet kan vokse og sikre fremtiden.Jeg er nok preget av de siste dagers flotte opplevelser i naturen. Opplevelser med nyfødte fugler og dyr på nært hold. Det er opplevelser som går inn på meg, og gir meg stor glede.

Det er ikke så mye man skal oppholde seg i skogen nå om dagen, før man får tilgang til helt spesielle opplevelser. Du må bare bruke litt mer tid på å lytte, se, og ikke minst kanskje sette seg ned i en kamuflasje. Da kommer naturen til deg.


Men våren er tiden hvor vi etter en lang vinter ønsker å komme oss ut i naturen. Nyte den friske luften, de flotte stiene og den herlige friheten. Det skal vi selvfølgelig. Det er jo derfor vi forvalter naturen, så vi skal kunne nyte alle dens gleder. De koselige gåturene, fisketurene, teltovernattingene, jaktturene og fototurene. Ja vi bruker naturen til så mangt, og vi gleder oss over hva den har å by på.


Det er mye av vår kulturarv i Norge, at vi nyter naturen på turer i skog og mark. De koselige treffene med vilt i skogen beriker gjerne våre turer. Vi skryter av å ha sett elg, rådyr, kanskje ulv, bjørn og ei ugle også. Det er jo helt fantastisk, å kunne nyte en slik rikdom rett utenfor døra vår. Jo mer vi bruker naturen, jo mer glad blir vi i den, og jo bedre tar vi vare på den.Vi er så mange som har stor glede av dette, at vi gjør hva vi kan for å sikre naturens gang. Vi unngår å forstyrre reir og hi, vi holder hunder i bånd og forstår at vilt i de aller fleste tilfeller vil klare seg helt uten vår hjelp. Vi unngår områder hvor vi vet naturen er ekstra sårbar om våren, og nyter de gleder den har å gi på andre områder. I løpet av noen uker nå, blir naturen mer robust, og nytt liv har fått nødvendig livserfaring til å kunne håndtere farer på nødvendig måte.


Så med den kunnskap, og et ønske om fremtidig å kunne nyte denne fantastiske rikdom, så håper jeg vi alle gir litt ekstra rom til naturen nå om våren, slik at den kan fornye seg for vår felles glede i fremtiden.


Bekymringen - og en oppfordring

Det som bekymrer meg, er at alt for få bærer kunnskap om natur og mangfold. Mange nyter aktivitet og turer, men få bygger kunnskap om artsmangfold og naturpleie. Så derfor vil jeg gi deg en oppfordring:

- Lær deg en ny art, fugl, insekt, tresort, plante, hva som helst på hver tur du går - google gjerne.

- Del din kunnskap om denne arten i sosiale medier. Del med deg så ofte som mulig om naturens gleder, for jo flere vi er som deler med oss av denne rikdommen, jo flere vil sette pris på den.


Om vi alle gjorde dette, så ville det vært et fantastisk bidrag til kunnskapsutvikling om naturen og nærområdene omkring oss. Jeg er sikker på at dette ville gitt oss en klar effekt i mer oppmerksomhet om naturen, og over tid økt interesse i å ta vare på den. Det vil sikre fremtiden for kommende generasjoner.

45 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page