top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Når David er Goliat

Oppdatert: 25. sep. 2021

David er kjent som den lille gutten som måtte sloss mot kjempen Goliat. Han sloss og han vant. Men at David skulle bli kjempen selv - det har faktisk skjedd - i eventyret om David Yarrow.

For det kan man trygt si om den karen, han har virkelig opplevd eventyret de fleste fotografer drømmer om. Han er ikke bare profesjonell, men han er til de grader en superstjerne blant fotografer. Skotten har et navn kjent over det meste av verden, og har så langt solgt bilder for over 300 millioner.

Når David nå besøker Norge for tredje gang, sist gang var i 2019, så er det igjen med utstilling på Galleri Fineart i Oslo. Galleriet han forteller er hans favorittgalleri - av alle, faktisk i hele verden. Det var litt av en reklame, men alle de fremmøtte på årets utstilling er godt kjent med at utstillingene her holder svært høy kvalitet.


Det er 23. september, og jeg er på første dag i utstillingen til David Yarrow. Det er selvfølgelig for å treffe han selv, og om jeg er heldig få en liten prat og kanskje et bilde. Han er tross alt den fotografen jeg har sett mest av på YouTube de siste årene, og han har inspirert meg mye i min fotointeresse. Det er jo spesielt hans dyrebilder som er spesielt slående. David forteller at han sjelden bruker telelinse når han fotograferer, det er aller helst korte brennvidder som gir det uttrykket han søker. Som han forteller videre, så er det i forsøk på å få motivet tett på, og fortsatt ha god plass til en bakgrunn som gir dybde og historie til bildet. Med tele blir bakgrunnen borte bak motivet, og om den er der, så blir den så blurete at den ikke forteller noen historie i det hele tatt. David er opptatt av å fylle bildet med informasjon. Som han sier det "everything in frame must have a meaning".

David har med seg sitt team, et håndfull knippe som bidrar til at han lykkes med sine ideer. Når han fotograferer er de ofte mange flere. Han legger ikke skjul på at hans bilder er godt planlagt. Fotobokser, fotoskjul, fjernstyring, kulisser, tamme ulver og stengte veier er ting han forteller om, og at det bidrar til at bildene blir unike. Det er heller ikke få kameraer som har blir ofret for saken. Da er det lett å forstå at det må et team til, og at det ikke er noen tilfeldighet at han lykkes.

Jeg klarer jo ikke å dy meg, så jeg spør om vi kan ta et bilde. "Off course sir" - han er vennligheten selv, så da ble dette møtet et minne for livet.


David er virkelig en Goliat - for meg er han et forbilde i sin måte å dele av sin historie hele veien, ikke bare bildene, men også hvordan han byr på selv selv og tar seg tid.


Selv om han de siste årene har glidd litt ut av Wildlife genren, så er han ambassadør for The African Community and Conservation Foundation, og han er nok snart tilbake i vildmarken for å skape nye magiske bilder. Om han skal utvikle seg videre, er jeg spent på hvilken brennvidde han skal bruke når han neste gang skal fotografere en løve?


En herlig kveld på utstilling med David Yarrow - igjen sitter jeg med svært høy inspirasjon til å prøve nye ting - kortere brennvidder og enda mer planlegging.


Så et lite tips til slutt - David kommer nemlig med følgende til oss håpefulle fotografer helt avslutningsvis; "Det som er viktig, er hva som er foran og bak kamera".


Greit tips!


23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page