top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Drømmen om det perfekte bildet

Hvor mange har ikke kjøpt seg et systemkamera med drømmen om å ta de gode bildene. Bildene som alle prater om i familien, og kanskje til og med blir solgt til avisen eller andre som vil ha de på veggen.


Drømmen brister for de aller fleste ganske raskt, da de opplever at et systemkamera er ganske så avansert, med litt for mange knapper og valg til at man helt kan forstå det på en kveld.

Så da blir det "AUTO" da, for det blir jo ikke så verst. Men, tenker du - det blir jo ikke så mye bedre enn mobilen, så hvorfor i all verden bruke tid på å lære seg dette ?


Mange, alt for mange etter mitt syn, lar mulighetene til å utvikle seg som fotograf bli liggende med de tankene. Jeg skulle så gjerne bidra til at så mange flere ser gleden med å mestre et systemkamera. Men da må man være villig til å bruke litt tid, for ja - det er en del man må forstå før man mestrer og kan bruke mulighetene. Jeg sammenligner ofte dette med å ønske å bli god til å spille et instrument - piano for eksempel. Uansett hvor dyrt og fint det pianoet er, så er ikke de første øvelsene så mye å skryte av. Du selger ikke den første øvelsen liksom, fordi du håper pianoet er så godt at det faktisk ikke kan lage en sur tone. Men noen går i den troen at "om jeg bare får meg ett nytt kamera, så blir bildene så mye bedre" - mer feil kan man i grunn ikke ta.Veien til mestring er lang, og det er bare drømmen om å bli ordentlig god som kan ta deg gjennom de timene med trening som må til. Nå må jo ikke målet være så høyt da, men er målet å "spille" i juleselskapet, eller å ta bildene av konfirmanten til våren, så er det greit å være trygg i det man driver med. Svært lite gøy å ikke lykkes i hvert fall.


Så for å bli trygg i bruk av ditt kamera, og ta kontrollen over innstillingene, så er det mange veier til målet. For det første har YouTube i grunn alt du trenger, men du verden så mye du ikke trenger også. Ellers er det jo mye å hente på å gå et kurs. KURS/WORKSHOP | Foto H2

Men likevel, som med pianospillingen, det er øvelse som gjør mester - øve og øve, bruke tid på å få til det du ønsker å få til. Så er det jo opp til deg da hvor god du vil bli.


For meg har foto blitt en lidenskap, og jeg bruker all min fritid på å bli bedre, dele min kunnskap, for det gjør meg også bedre - mye bedre faktisk, planlegge turer, følge med på nytt utstyr, drømme om mulighetene og det perfekte bildet. Bildet du husker fra du trykket på utløseren og fulgte hele veien gjennom etterarbeid, print og innramming. Når det henger på veggen som en perfekt innrammet print, da er det lite som overgår gleden med foto.


Drømmebildet

Dette bildet er ett av disse. Øyeblikket når reven kommer frem i sollyset blant kvistene på grana. Dette var ikke noe jeg planla, men jeg så muligheten akkurat så tidlig at jeg klarte å gjøre meg klar med rett brennvidde på telezoomen. I det reven "heldigvis" stopper til og snur seg mot solen, rekker jeg akkurat å fokusere på reven og starte motoren som tar 10 bilder i sekundet. De to første bildene treffer før reven blir oppmerksom og løper av gårde. Dæven, det var ekstatisk. Jeg kjente det langt inn i ryggmargen at de første bildene satt. Gleden ble ikke mindre når jeg tar bildene opp på stor skjerm når jeg kommer hjem og ser at ja - det stemmer. Skarpheten sitter som et skudd. Dette bildet har for meg blitt stående som ett av mine blinkskudd.Denne gleden unner jeg deg også, så ikke la kameraet ditt ligge - ta det frem og drøm om hvilke bilder du ønsker å skape. Har du lyst å dele gleden med andre, så tar du kontakt med en kameraklubb i ditt nærmiljø - det øker gleden ytterligere.


Lurer du på hva som hadde vært forskjellen på bildet av reven om jeg hadde brukt mobilkamera eller "AUTO"? Med mobilkamera ville jeg ikke hatt nødvendig zoom for å gi rett utsnitt, og med "AUTO" ville fokuseringen blitt på grankvistene i forgrunnen. Det med resultat i at reven ville blitt like blurete som kvistene er nå. Så dette bildet hadde ikke latt seg gjøre uten litt kunnskap om systemkamera, og ikke minst trening.


Lykke til med å skape dine drømmebilder!


Alle bilder uttatt reven er fra bildegalleriet til Wix.com.
18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page